Nieuwsbrief ontvangen ?  
  home  
 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

donderdag 29 juni 2006

Na weer een enerverende auditie hebben we besloten door te gaan met Brigitte Kammuller. We zijn weer compleet!!! Het was deze keer erg moeilijk: de andere kandidaat voldeed ook aan heel veel eisen. Wat een luxe! Maar Brigitte, die een echte sopraan is en daardoor de voorkeur kreeg, is een ervaren zangeres en daarom een aanwinst voor Close to Kloos. We gaan vanaf nu weer flink aan de slag. Ons 6-stemmig repertoire kan weer uit de kast en ook nieuw repertoire kan weer voor 6 stemmen gemaakt worden. U hoort nog van ons!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

donderdag 1 september 2005

Vorige week hebben we besloten dat Anne Helene onze nieuwe sopraan wordt! We hebben een aantal weken verschillende kanitaten gehad. Wat was dat hard werken. We waren wel blij dat we er 7 hadden, dan konden we kiezen. En dat hebben we gedaan. Het is erg prettig om te zingen met Anne Helene in ons midden. Ze is erg enthousiast, kleurt goed bij de rest van ons (luister maar!) en ze is heel snel in het instuderen! Dat is ook wel fijn nu, over 2 weken treden we op in de Nieuwe Badkapel in Scheveningen vanwege de Open Monumenten Dag. Anne Helene heeft een fles champagne meegebracht. Iedereen is dus gelukkig!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Mieke blijft niet

De beoogde opvolger van mezzosopraan Irene, Mieke de Boer, heeft vorige week besloten om toch niet opnieuw ‘in te treden’ in Close to Kloos. De voornaamste reden is dat ze voor haar werk binnenkort een extra avond per week bezet is. Hoe graag ze ook met ons zou blijven zingen, ze krijgt het gewoon niet rond in haar weekplanning.

Heeeel jammer, vinden wij van Close to Kloos. We blijven nu voorlopig bij ons besluit van half september: dan toch maar geen vervanger inwerken voor mezzosopraan Irene. Zoals het er nu uitziet, gaan Walter, Sjaak, Kees en Pien de komende maanden met z’n vieren verder, omdat Leuntje een tijdlang in het buitenland zit. Ze zullen of alvast nieuw repertoire instuderen in afwachting van Leuntjes terugkomst, of een tijdlang aangepast vierstemmig repertoire zingen. Er staan geen optredens gepland voor de komende tijd. (29 november 2004)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Leuntje een tijdje weg

Half september kondigde sopraan Leuntje aan dat ze een sabbatical gaat nemen. Vanaf half december is ze dus een tijdje weg – maar ze weet nog niet hoe lang precies! Dat is lastig voor Close to Kloos, want lang niet alle sopraanpartijen worden ‘gedubbeld’. We missen dan dus gewoon een partij. Is het de moeite waard om een tijdelijke vervanger in te werken? Of zingen we een alternatief programma in de maanden dat Leuntje in het buitenland zit? Allemaal vragen, en dat terwijl we nog bezig met de vervanging van mezzo-sopraan Irene. Wat zijn we kwetsbaar met z’n zessen, realiseren we ons weer eens. Is een uitbreiding naar acht (twee mensen per stem) wellicht een optie? We gaan erover denken.

(1 oktober 2004)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Coaching voor ‘Kloos’

Het staat op de voorpagina van onze website: ‘Regelmatig laten de leden van Close to Kloos de puntjes op de i zetten door een zangpedagoog, een stemvormingsdocent of een presentatie-deskundige.’

Deze coaching had altijd een ad hoc-karakter, maar intussen is klankcoach Petra Slagman elke drie weken te gast bij de repetities van ‘Kloos’. Met haar werken we aan de interpretatie van onze liedjes, maar vooral aan het bevorderen van ‘één geluid’. Onze stemmen kleuren dus steeds beter samen.

Naast Petra hebben we soms ook andere deskundigen te gast. Zo maakten we voor de zomer kennis met dirigent/accordeonist Arkadi Gankin (roots: Wit-Rusland), die ons een aantal Russisch-orthodoxe liederen aanleerde. En binnenkort hebben we een repetitie onder leiding van Jaap Hillen, de dirigent van het Het Haags Barok Gezelschap (en voorheen onder meer van het Utrechts Studenten Orkest). Hij zal kritisch naar ons luisteren, en brengt wellicht ook nieuw repertoire in.

Op het gebied van presentatie hebben we de hulp ingeroepen van theatervormgeefster Mirjam van der Voort. Zij heeft ons in het verleden ook al eens geadviseerd op dit terrein. Nu gaat ze ons helpen om ‘het podium te vullen’ en ook om van een aantal losse liedjes een samenhangende show te maken. (24 september 2004)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Irene vertrekt!

Onze mezzo Irene Lausberg, lid van Close to Kloos sinds het eerste uur, gaat vertrekken. Na acht jaar Kloos-repertoire heeft ze zin in iets anders. Ze maakt al plannen iets nieuws te beginnen, of misschien is er wel een groepje dat juist op zoek is naar een mezzo..... Ex-Kloos-lid Mieke de Boer volgt haar misschien op.

Voor Kloos kwam haar vertrek weliswaar niet als een donderslag bij heldere hemel, maar jammer vinden we het natuurlijk wel. We waren net zo lekker op stoom met z’n zessen. De laatste wisseling van de wacht vond twee jaar geleden plaats, toen Pien de plaats van Mieke de Boer innam; Leuntje was een jaar daarvoor ingestapt.

Eigenlijk voelden we er niets voor om opnieuw iemand in te werken. In het aanleren van oud repertoire en het samenbrengen van stemmen en klankkleur gaat nou eenmaal veel repetitietijd zitten. Daarom besloten we in juli om voorlopig met z’n vijven door te gaan. Maar toen kregen we een mailtje van ex-Kloos-lid Mieke: zouden we niet willen overwegen om haar opnieuw aan te nemen? Op dat voorstel zeiden we eigenlijk unaniem ja. Mieke is intussen ‘op gesprek’ geweest en gaat vanaf half september de repetities bijwonen. Voor beide partijen zal het opnieuw wennen zijn. We gebruiken dus de periode tot de jaarwisseling als proeftijd, en beslissen daarna of Kloos en Mieke inderdaad weer verenigd worden.

Irenes laatste optreden zal zijn tijdens het Barth-a-capella festival, op 24 oktober a.s. (25 augustus 2004)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

277 liedjes voor publiek

Bij Kloos hebben we het zo druk met nieuwe plannen en ideeën, dat we soms vergeten wat we allemaal al achter de rug hebben. Uit nieuwsgierigheid naar wat we de afgelopen acht jaar aan optredens hebben gedaan, zette Irene wat feiten en cijfers op een rijtje.

Het allereerste optreden was op 22 februari 1997 op een feest van collega-koor Jan en Alleman. We zongen daar twee liedjes: 'What shall we do with the drunken sailor' en 'Au pres de ma blonde'.

In totaal traden we sinds 1996 maar liefst 29 keer op. Van vier optredens zijn nog wel de data terug te vinden, maar niet meer de setlijstjes. Van de overige 25 optredens weten we nog precies wat we hebben gezongen. Daar hebben we in totaal 46 verschillende liedjes ten gehore gebracht. Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat het oudste repertoire de lijst aanvoert. ‘Bellotje’ en ‘My blue heaven’ waren favoriet. Alles bij elkaar zongen we 277 keer een liedje voor publiek.

De Kloos Top Tien aller tijden:

lied

aantal malen uitgevoerd geluidsfragment
1

Bellotje

17  
 

My blue heaven

  My blue heaven
2 I can’t give you anything but love 16 I can't give you
  Tourdion   Tourdion
3

Vem kan segla

15 Wem kan segla
4

Je ne l’ose dire (of: Hieperdepiep)

13 Je ne l’ose dire
5 All the things you are
12  
  Singing the blues   Singing the blues
6

Daar was een wuf die spon

11  
 

D’ oude school

  D’ oude school
7 Drink to me only with thine eyes 9  
8 Alla presi 8 Alla presi
9 Au près de ma blonde 7 Au près de ma blonde
  It’s a sin to tell a lie    
10 De blaren vallen zacht 6 De blaren vallen zacht
  Edelweiss   Edelweiss
  Elsje fiederelsje
   
  Das zerbrochene Ringlein   Das zerbrochene Ringlein

(25 augustus 2004)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Close to Kloos tussen de schuifdeuren ( 4MB mpeg ) download hier

(downloaden van filmpje kan wel even duren)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

GET INTO THE VOICE

[Ingezonden mededeling]
Wilt u wat makkelijker zingen?
Wilt u uitproberen wat er allemaal mogelijk is met uw stem?
Wilt u samen met andere stemmen tot een harmonieus geheel komen?

Kijk op onze pagina Workshop

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

'Kloos' in de krant

Half februari werden we gebeld door Taco van der Mark, journalist bij de Haagsche Courant. Hij was bezig met een artikel over zingen. Daarvoor wilde hij ons interviewen en liefst ook een repetitie bijwonen. Geen probleem, vonden wij. Tijdens een van onze repetities zijn we dus bevraagd én gefotografeerd. Het bewuste artikel ('Zingen in een zapcultuur') verscheen in de weekendbijlage van de Haagsche Courant van zaterdag 28 februari. Het is een leuk artikel, waarin ook onze eigen coach Petra Slagman, een zangpedagoge, een workshopdocent en een Zoetermeers vrouwenkoor aan het woord komen.
Door een misverstand bij de Haagsche Courant zijn de foto's van Close to Kloos helaas niet gepubliceerd, al staan wel onze namen in het fotobijschrift. Ook het genoemde website-adres klopt niet. Erg jammer, maar bij wijze van tegemoetkoming kregen we deze foto achteraf per e-mail toegestuurd. (1 maart 2004)

Foto: HC/Jacques Zorgman

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

'HET SNEEUWWITTE VOGELTJE'

Wie ons logboek zo'n beetje volgt, heeft het al begrepen: Close to Kloos werkt aan een 'project'. Een project dat we 'Het vogeltje' noemen. Wordt het een musical? Een theatrale muziekavond? Een muzikaal theaterstuk? Een moderne mini-opera? We weten het zelf ook nog niet, want we hebben nog nooit eerder zoiets gemaakt. Maar we weten wel dat het Vogeltjesproject onderdeel wordt van de volgende avondvullende voorstelling die Close to Kloos organiseert. Een tipje van de sluier kunnen we alvast oplichten. Alles draait om het middeleeuwse volksliedje 'Daar was een sneeuwwit vogeltje'. Verder verweven we oud en nieuw repertoire in de voorstelling, waarin de verboden liefde tussen kleermakerszoon Willem en koningsdochter Reyneke centraal staat. De eerste versie van het scenario is klaar; dat is een goede basis voor verdere uitwerking van het stuk. In de komende maanden gaan we alle grote en kleine vragen nader uitwerken. Pas als ons project goed in de steigers staat, zullen we de datum en locatie van de voorstelling bepalen. Check deze site of abonneer je op onze nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven.(januari 2004)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Vervolg 'Barth a Capella' in het najaar

Op 14 oktober 2001 deden zes Haagse close harmony groepen mee aan het eerste Haagse Close Harmony Festival in de Barth-kapel. Het initiatief daarvoor was genomen door Close to Kloos. De deelnemende koren en het publiek waren erg enthousiast. Collega-koor Kwasi Kloos nam het stokje over en doopte het evenement een jaar later om tot 'Barth a Capella'. Op 13 oktober 2002 zat de Barth-kapel dus opnieuw vol. Er deden nog meer zanggroepen en koren mee; alle reden om hiervan een traditie te maken.
Dat vonden de mensen van Port Betaald ook. Zij waren van plan om in het voorjaar van 2004 een nieuwe 'aflevering' van dit bescheiden festival te organiseren. Wegens omstandigheden is dat opgeschoven naar het najaar, liet Port Betaald onlangs weten. Wij van Close to Kloos verheugen ons erop. (1 maart 2004)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Close to Kloos in de polder

Op zaterdag 21 juni 2003 verzamelden alle Kloos-leden zich voor de tweede keer bij de stacaravan van Leuntje, in recreatiegebied Hitland bij Nieuwerkerk aan den IJssel.
Michel Angelo? Het doel: nu eens uitgebreid de tijd nemen voor bijkletsen, beslissingen nemen, anders-dan-anders bij elkaar zijn en...
vooruit, toch ook nog een beetje zingen.Na de appeltaart
maakten we een flinke wandeling door de nabijgelegen polders
en langs de Hollandse IJssel. Opvallend: véél dode mollen onderweg! Op een vlonder boven de rivier zongen we 'Das zerbrochene Ringlein'. Mooi geluid, zo over het water. Mooi beeld ook, maar helaas hadden we de camera niet bij ons. Een van ons was steeds toehoorder vanaf de dijk. Opvallend: véél mieren! Ook zongen we nog even in de oude steenoven aan de dijk. Dat blijft een bijzondere plek.

Sound of Music

Vogeltje
Pas rond half vier kwamen we aan de lunch toe; die smaakte dus fantastisch.
Daarna was het tijd voor een 'grote schoonmaak' van onze steeds dikker wordende repertoire-map. Kunnen we bij een volgend optreden niet wat meer samenhang tussen al die verschillende liedjes brengen, vroegen we ons hardop af. Al brainstormend kwamen op het idee om het verhaal uit 'Daar was een
sneeuwwit vogeltje' als leidraad te nemen voor het volgende Close to Kloos-project. Wordt vervolgd!
Tegen de tijd dat de barbecue goed brandde, viel de schemering alweer.
Opvallend: véél muggen! Maar toch: jammer dat zo'n dag niet langer duurt.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Close to Kloos zingt voor Mieke

Close to Kloos zingt voor mede-oprichter,
ex-zanggenote en vriendin Mieke de Boer,
tijdens haar verjaardag op 25 mei 2003.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Bij Kloos aan tafel

Speciaal voor vrienden, familie en andere geïnteresseerden gaf Close to Kloos op vrijdag 25 april 2003 voor het eerst in haar bestaan een avondvullend concert. De opkomst was geweldig: meer dan tachtig mensen vulden de Vredeskapel in Den Haag.

Op het programma stonden maar liefst 28 liedjes. De 'Kloos'-leden openden de avond met het Middeleeuwse drinklied 'Tourdion', zwaaiend met flessen en proostend met glazen. Daarna kreeg het publiek een kijkje in de keuken: zittend om de tafel werd de sfeer van een
Tourdion repetitie weergegeven - compleet met verkeerde inzet bij 'Embraceable you'. (Vraag van publiek: Was dat nou wel of niet de bedoeling? Antwoord van Close to Kloos: Dat laten we in het midden.)

Na de eer
ste pauze stonden de liedjes rondom het thema 'Weemoed en verlangen' op het programma. Tussen de ernstige en droevige liederen door, kregen mensen uit het publiek tot twee keer toe de kans om er wat luchtigers doorheen te gooien. Uit een blauwe mand konden ze een attribuut kiezen, gekoppeld aan een bepaald 'kitschy' nummer van Close to Kloos.

Bas Walter van Gerven kreeg na de tweede pauze met de canon 'Babylon' van Henry Purcell de hele zaal aan het zingen. Close to Kloos bracht daarna het gedicht 'De blâren vallen zacht' van Willem Kloos, op muziek gezet door tenor Kees van Lent.
Er volgde nog een viertal (Oud-)Hollandse liedjes, waarna de avond swingend (en lachend) werd afgesloten met het Surinaamse volksliedje 'Alla presi'.
Wij van Close to Kloos kijken heel tevreden terug op deze avond. Het publiek was ons (natuurlijk) zeer goedgezind, dus we gingen overladen met complimentjes naar huis. Heerlijk! We gaan dit vast nog een keer doen!

home

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++